OTAVA – Asiakasymmärrys, palvelumuotoilu, UX/UI-suunnittelu

Digitaalinen asiakaskokemus ja oppimateriaalit, jotka innostavat oppimaan ja opettamaan

 

 

 

Tehtävänä käyttäjälähtöinen oppimis- ja opetuskokemus

Otava on tunnettu toimivista ja monipuolisista oppimateriaaleista ja nyt Otava Oppimisen palvelut lähti uudistamaan alakoulujen digitaalisia tuotteita. Lisäksi kehitetään tuotteiden teknistä alustaa ja sisällöntuotannon prosesseja.
Kuudes toimi kunnianhimoisen uudistushankkeen muotoilukumppanina: tehtäviimme on kuulunut asiakasymmärrys, yhteiskehitys, konseptointi, UX/UI-suunnittelu, käyttäjätestaus sekä digitaalisen käyttäjäkokemuksen vision rakentaminen yhdessä otavalaisten kanssa. 
Toimimme osana ketterää monitoimittajatiimiä, johon kuuluu sekä tuotesuunnittelu että ohjelmistokehitys, ja minkä osana tuemme organisaatiota myös käyttäjä- ja tuotelähtöisen toimintakulttuurin kehittämisessä. Projektissa ei uudisteta pelkästään digituotteita, vaan muotoillaan kokonaisvaltaista oppimiskokemusta.

Yhteiskehittäminen

Alusta lähtien olimme sitä mieltä, että suunnitteluun täytyy ottaa vahvasti mukaan loppukäyttäjät, eli oppilaat ja opettajat. Lisäksi työskentelimme tiiviissä yhteistyössä tuoteomistajien, sisältötiimien sekä ohjelmistokehittäjien kanssa varmistaaksemme toteutuskelpoiset, kestävät ratkaisut ja niiden jalkautumisen.

 

 

Asiakasymmärrys

Co-design

Konseptointi

UX-/UI-suunnittelu

Yhteiskehittäminen oppilaiden, opettajien ja sisältötiimin kanssa

Alakoulujen digitaalisten tuotteiden loppukäyttäjiä ovat sekä opettajat että pienet oppilaat. Jotta lopputuotteiden käyttökokemus palvelisi erilaisia käyttäjiä, osallistimme eri ryhmät mukaan suunnitteluun.
Vierailimme useassa alakoulussa kolmessa eri kaupungeissa ja fasilitoimme lapsille yhteiskehitystyöpajoja, joissa alakoululaiset pääsivät itse kehittämään omia tulevaisuuden oppimateriaaleja. Yhteiskehittämisen työpajoissa koululaiset ideoivat ratkaisuja yhdessä tiimin kanssa tuoden lasten ajatukset ja tarpeet konkreettisella tasolla näkyviksi.
Haastattelimme opettajia ja hyödynsimme digitaalista opettajayhteisöä asiakasymmärryksen keräämiseen sekä ratkaisujen validointiin.
Kustannustiimeistä koostuva sisällöntuottajapaneeli osallistui sisällöntuotantotyökalun kehittämiseen haastatteluin ja yhteiskehittämisen työpajoissa.

 

 

 

 

 

Yhtenäinen visuaalinen käyttökokemus

Yksi keskeisistä tavoitteistamme oli luoda pohja yhtenäiselle käyttökokemukselle digitaalisissa ympäristöissä. Uusi visuaalinen konsepti alakoulujen digitaalisille tuotteille, yhteinen UI-kirjasto ja design system suunniteltiin skaalautuvan liiketoiminnan tarpeisiin.
Uusi visuaalinen konsepti kannustaa uteliaisuuteen ja rohkeuteen tutkia tulevaisuutta ja maailmaa, sekä laajempaa näkemystä maailmasta ja sen moninaisuudesta. Se innostaa lapsia olemaan ennakkoluulottomia ja avoimia uusille mahdollisuuksille sekä kehittämään intoa oppia ja löytää uusia ideoita.
Uusi, saavutettava väripaletti on puolestaan värikäs ja kokeilunhaluinen – aivan kuten lapsetkin.

1
3

2
3

3
3

Tulokset

Selkeä kokonaiskonsepti

Käyttäjien kanssa suunniteltu ja heillä validoitu konsepti, palvelulupaus, prototyyppi sekä käyttökokemuksen mittarit palvelun kolmelle osalle.

Parantunut käytettävyys

Uusi UI-kirjasto, design system ja visuaalinen ilme implementoitiin kaikkiin palveluihin ja käyttäjätestaukset ovat osoittaneet käytettävyyden parantuneen kaikissa palvelun osissa.

Käyttäjälähtöinen kulttuuri

Yhteiskehittämisen kautta dokumentoidut prosessit, mittarit ja mallit tukevat koko organisaation matkaa käyttäjälähtöisyyden juurruttamisessa osaksi kaikkea tuotesuunnittelua.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää:

Emilia Nykänen
Head of Service Design, Kuudes Nordic
emilia.nykanen@kuudes.com
+358 44 971 4671