Stereotypioita on mahdollista rikkoa huolellisella kohderyhmäymmärryksellä, väittää Kuudennen Concept Design Director Mikko Mäkinen.

Unelmaduuni! Niin taisin toimistolla tuulettaa, kun Supercell valitsi meidät suunnittelemaan uudelle koodauskoululle identiteetin. Koodaripulasta oli kohkattu jo jonkin aikaa, mutta vihdoinkin joku tekee asialle jotakin. Mehän emme koodaamisesta juuri mitään ymmärtäneet, mutta ymmärsimme, että ymmärrys pitääkin kaivaa ihan muilta. 

Sukelsimme siis syvälle koodin maailmaan. Tutkimme kuukausikaupalla työelämän tarpeita ja alan oppilaitoksia, kahlasimme tutkimuksia, työstimme analyysejä ja haastattelimme ison joukon ihmisiä tulevaisuuttaan puntaroivista lukiolaisista mielipidejohtajiin ja koodareita rekrytoiviin yritysjohtajiin. Kuuntelimme ja keskustelimme.  

Koodauksen mystinen sumu alkoi hiljalleen hälvetä ja sama teema toistua. Stereotypiat.  

Koodaukselle on nimittäin pinttynyt maine maskuliinisena, teknisten nörttipoikien yksinäisenä puurtamisena, kun todellisuudessa se on luovaa tiimityötä. Tuon maineen vuoksi moni, jolla olisi eväitä kehittyä erinomaiseksi koodariksi, on autuaan tietämätön piilevästä potentiaalistaan. Tulevaisuuden tähdet saattoivat siksi lymyillä lähes missä tahansa, niin luentosalin takanurkassa kuin vaikkapa suutareina, baarimikkoina tai psykologeina. 

Tajusimme, että koodauskoulu ei saisi näyttää koodauskoululta. Sen ajatuksen pohjalta syntyi brändikonsepti Hive Helsinki.

Tulevaisuus koodataan yhdessä 

Kuten nimi jo kertoo, halusimme luoda mielikuvan aktiivisesta ja kaikille avoimesta luovasta yhteisöstä, jossa uutta syntyy erilaisia ihmisiä kohtaamalla ja yhdessä tekemällä. Erilaisuus on parasta, siksi Hiven logokin koostuu erityyppisistä koodatuista viesteistä kuten symboleista, hieroglyfeista ja emojeista. Värikäs kuvitukseen pohjautuva identiteetti tarjosi myös monenkirjavia työkaluja kertoa tärkeistä asioista kuten monimuotoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta. 

Nyt noista luonnoksista on kulunut tasan neljä vuotta. Suunnittelimme position pohjalta paitsi brändi-identiteetin, myös verkkosivut ja koulun tilat Sörnäisiin. Hive aloitti komeasti ja luovi urheasti läpi heti alkumetreillä eteen rymähtäneiden koronavuosien.


kuudes hive mikko quote

Luvut lämmittävät  

Nyt ensimmäiset hiverit ovat jo työelämässä. Keväällä 2022 Hive kertoi, että jokainen työharjoittelun suorittaneista on saanut työpaikan.  

Itse olen vahdannut vuosien varrella erityisen tarkkaan Hiven julkistamia tietoja hakijoista ja opintonsa aloittaneista. Ainakin näiden lukujen valossa näyttää siltä, että me todellakin onnistuimme tavoitteessamme houkutella Hiveen lahjakkaita ihmisiä, jotka edustavat elämän koko kaunista kirjoa: 

  • Hakijoiden ikähaitari on 14–71 vuotta, 145 eri synnyinmaasta 
  • Opiskelijoiden ikähaitari on 17–56 vuotta, 49 eri synnyinmaasta  
  • Vuonna 2021 hakuprosessiin rekisteröityneistä 35 % oli naisia ja muunsukupuolisia 
  • Joka toinen hakija on aloittanut opiskelunsa ilman aikaisempaa koodaritaustaa 
  • Peräti 55 prosenttia on alanvaihtajia: heidän joukostaan löytyy ihan oikeasti esimerkiksi suutari, rakennusmestari ja baarimikko 

En tietenkään väitä, että brändikonseptilla saa tällaisia tuloksia aikaan. Kyse on erinomaisesta ja johdonmukaisesta työstä kaikilla osa-alueilla. Uskon kuitenkin, että huolelliseen kohderyhmäymmärrykseen perustuva työmme toi kokonaisuuteen jotakin, joka on saanut uusia silmiä avautumaan koodauksen mahtaville mahdollisuuksille. 


Kuudes on luovien strategien toimisto
Mikko ja Kuudennen strategiatiimi suunnittelevat brändikonsepteja ja -strategioita asiakasymmärrys edellä. Tutustu strategiaosaamiseemme täällä.