Yrityksen olemassaolon syytä on hyvä pohtia varsinkin suurten muutosten edessä, väittää Kuudennen toimitusjohtaja Jari Danielsson.

Suuresti arvostamani mainos- ja markkinointialan supermies Eka Ruola kirjoitti joitakin aikoja sitten kirjan otsikolla Markkinoinnin uudet 4P:tä. People ja Passion ovat molemmat keskeisiä elementtejä jokaisen menestysbrändin taustalla, Platform taas vaikuttaa tavalla tai toisella yhä useamman toimijan arkeen. Ylivoimaisesti eniten tilaa keskusteluissa on kuitenkin ottanut se kaikkien peräänkuuluttama Purpose.

En lähde tässä avaamaan keskustelua siitä, pitäisikö jokaisella yrityksellä tai brändillä olla purpose. Totean vain, että jos sitä ei ole yrityksellä aidosti alusta asti ollut, sen keksiminen jälkikäteen ”koska muillakin on” johtaa useimmiten tyhjään ja teennäiseen lasautukseen. Toisaalta ison suunnanmuutoksen yhteydessä syy olemassaoloon voi olla hyvinkin perusteltua pohtia uudelleen.

Mutta miksi koko purpose-keskustelulle on juuri nyt löytynyt niin paljon kaikupohjaa? Olen itse tunnistanut lukuisten strategia- ja konseptointiprojektien myötä neljä keskeistä teemaa.

1. Milloin unohdimme, miksi olemme olemassa?

Tämä teema korostuu pitkään olemassa olleilla yrityksillä, jotka ovat eläneet edellisten vuosikymmenten jatkuvan kasvun sokaisemina. Massan keräämisestä tuli itseisarvo ja samalla unohdettiin, miksi asiakkaat olivat aikoinaan meihin ihastuneet ja sitoutuneet. Oma tulkintani on, että Stockmann ajautui aikanaan juuri tämän vuoksi ongelmiin. Onneksi suuntaa on saatu korjattua ja paljon hyviä tekoja asian korjaamiseksi on jo tehty.

2. ”Maailmassa on 3 000 Brooklynin kopiota”

Tähän kommenttiin törmäsin aikanaan, kun olimme tekemässä Helsingin kaupungin brändistrategiaa. Jokaisella sektorilla, kaupungista kauppakeskukseen ja suklaapatukasta smoothiebaariin, helpoin tapa luoda tai kehittää omaa konseptia on toisella puolella maailmaa olevan toimijan kopiointi. Kuitenkin: kun maailma on pienentynyt ja lähes kaikki on saatavilla tai nähtävillä, kuluttajat etsivät pintaa syvemmältä syitä valinnoilleen.

Kolmen kaverin jäätelö on tästä loistava esimerkki. He eivät halunneet tehdä kopiota geneerisestä premiumjäätelöstä, vaan jotain tinkimättömän omaperäistä. Ja onnistuivat vieläpä niin hyvin, että ruotsalaiset eivät meinaa millään uskoa 3 Vännerin olevan suomalaista jäätelöä.

3. Vaurastuminen vahvistaa merkityksen kaipuuta

Kun meillä on jo kaikkea mitä tarvitsemme, materian lisääminen ei enää kasvata onnellisuutta. Ihmiset kaipaavat syvempää merkitystä, puhuttelevia tarinoita, joihin samaistua ja ihastua. Myssyfarmin tuotteet, MÖ Kaurameijerin herkut ja Tony’s Chocolonelyn suklaat tarjoavat meille tuotteiden lisäksi palan merkitystä, joka tekee arjestamme arvokkaampaa.

4. Aika loppuu kesken, jos emme nyt toimi

Viimeinen teema on pysäyttävin: jos emme ole kuluttajina valmiita tekemään vastuullisempia valintoja nyt, muutaman vuoden päästä voi olla jo liian myöhäistä.

Helppoja ratkaisuja tähän ei ole, sillä tarjonnan on vastattava kuluttajien odotuksiin kaikilla tasoilla. Vastuullisuus ei yksin riitä. Kompromisseja emme halua tehdä ja premiumhintaan on varaa vain murto-osalla ihmisitä.

Sulapac ja Beanit ovat ratkaisseet kompromissiongelman hienosti. Sulapac ei tingi ratkaisuissaan käytettävyydestä tai estetiikasta, Beanit puolestaan ei ole pelkkä lihan korvike vaan aidosti herkullinen raaka-aine – onhan niitä muitakin syitä, mutta se nyt vaan maistuu niin hyvältä.

Myös vastuullisten tekstiilikuituinnovaatioiden saralla tapahtuu Suomessa ilahduttavan paljon. Mielenkiintoista nähdä, kuka pystyy kaupallistamaan ensimmäisenä massamarkkinoilla toimivan ratkaisun premiumhinnoiteltujen rinnalle. Itse löisin vetoa Norratexin puolesta.

Minulla on ollut ilo olla tekemässä strategia- ja konseptointityötä usean purpose-vetoisen yrityksen kanssa niin Suomessa kuin Ruotsissa. Kokemuksesta voin todeta, että ne Ekan mainitsemat kaksi muutakin P:tä, ihmiset ja intohimo, ovat yhdistäviä tekijöitä näissä kaikissa. Kun sydän roihuaa jollekin merkitykselliselle asialle, se ei jää asiakkailtakaan huomaamatta. Se on hyvä alku menestystarinan rakentamiselle.

 


Kuudes on kumppanisi kestävään kasvuun
Jari ja Kuudennen strategiatiimi suunnittelevat kestäviä kasvustrategioita ja uusia konsepteja asiakasymmärrys edellä. Tutustu strategiatyöhömme täällä.