Kun organisaatiolla on halua ja kykyä uudistua, ei tarvitse jäädä haaveilemaan uudesta normaalista, Kuudennen toimitusjohtaja Jari Danielsson vakuuttaa.

Kun koronapandemia alkoi reilut kaksi vuotta sitten, ei mennyt muutamaa viikkoa kauempaa, kun media alkoi jo myydä meille ajatusta uudesta normaalista. Termi tarttui – sosiaalinen media ja virtuaaliset kahvipöytäkeskustelut alkoivat nopeasti täyttyä lupaavan uuden ajan odotuksesta, vaikka ihan selvää ei vielä ollut milloin se koittaa tai mitä se käytännössä pitää sisällään.

Normaaliin, uuteen tai vanhaan, luottaminen ja uskominen on helpottavaa. Siihen on helppo tukeutua vaikeina aikoina, niin kuin aina lupauksiin paremmasta. Liiketoiminnan näkökulmasta päivittäinen tekeminen on ainakin näennäisesti stabiilimpaa: ihmisten käyttäytyminen on ennustettavaa, kehitys etenee lineaarisella käyrällä ja parhaimmillaan riittää, että yritys ottaa oman osuutensa tasaisesta talouden kasvusta.

Nyt lienee kuitenkin korkea aika tunnustaa tosiasiat ja hyväksyä, että uutta normaalia ei ole tulossa.

Sen sijaan epävarmuuden aika, jonka keskellä olemme viimeiset kaksi vuotta eläneet, tulee jatkumaan vielä joitain vuosia tästä eteenpäin. Joidenkin ennusteiden mukaan jopa pahempana kuin osasimme koskaan ennustaa. Globaalin talouden häiriötekijät, maailmanpolitiikan yllättävät käänteet sekä niistä poikivat erilaiset kriisit tulevat jättämään jälkensä ihmisten elämään ja käyttäytymiseen vielä senkin jälkeen, kun pöly on laskeutunut.

Epävarmuus tuo myös uusia mahdollisuuksia – rohkeat osaavat tarttua niihin

Vanha sanonta toimii tässäkin: ei mitään niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Vaikka epävarmuuden aikana kilpailu kiristyy entisestään, se myös tarjoaa fiksuille toimijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden tehdä pesäeroa lamaantuneisiin, ainoastaan tehostamiskeinoihin luottaviin kilpailijoihin. Tulevaisuuden menestysloikkaa ei kuitenkaan oteta nykyistä toimintaa hieman hiomalla, vaan luomalla jotain radikaalisti uutta ja merkityksellistä.

Epävarmuuden ajan menestyjiä yhdistääkin kaksi keskeistä ominaisuutta:

  1. Kyky ymmärtää ja ennakoida oman kohderyhmän muuttuvia motiiveja, tarpeita ja käyttäytymistä
  2. Kyky hahmottaa erilaisia mahdollisia tulevaisuuskuvia ja poimia niistä parhaiten omaa liiketoimintaa tukevat, omille kohderyhmille relevantit vaihtoehdot

 

kuudes insights tulevaisuuden menestyjät

Tulevaisuuden ennakointi ei ole ennustamista eikä tulevaisuus tule meille annettuna. Se luodaan yhdessä, ja yritysten roolia tässä ei voi korostaa liikaa. Omalle liiketoiminnalle suotuisan tulevaisuuden rakentamista ei kannata jäädä odottelemaan, vaan tarttua rohkeasti toimeen. Oivan työkalupakin tähän saa yhdistämällä luovuuden ja avoimen, uteliaan mielen syvälliseen ymmärrykseen ihmisistä ja heidän tarpeistaan.

Kun organisaatiolla on halua ja kykyä uudistua, ei tarvitse jäädä haaveilemaan uudesta normaalista. Sen sijaan voi luoda menestystarinoita, joita muut kopioivat kun kyllästyvät odottamaan omaansa.


Kuudes on kumppanisi kestävään kasvuun
Jari ja Kuudennen strategiatiimi suunnittelevat kestäviä kasvustrategioita ja uusia konsepteja asiakasymmärrys edellä. Tutustu strategiatyöhömme täällä.