Olemme kyllästymiseen asti kuulleet tarinoita siitä, miten ruotsalaiset brändit on alusta asti rakennettu valloittamaan maailmaa, kun Suomessa on samaan aikaa rakennettu piirimestareita. Ihan tyhjästä nämä väitteet eivät luonnollisestikaan ole syntyneet, mutta onneksi tänä päivänä yhä useampi suomalaisbrändi uskaltaa alusta asti asettaa tavoitteekseen kansainvälisen menestyksen.

Kun lähdetään tavoittelemaan kansainvälistä kasvua, seuraavat asiat pitää olla timanttisesti määriteltynä menestyksen saavuttamiseksi:

  1. Positio – Minkä maineen haluatte omistaa kohderyhmänne mielissä? Miksi se on kohderyhmään kuuluville relevanttia?
  2. Konsepti – Erilaistava idea, jonka tunnistaa yleensä siitä, että asiakas ostaa samaan tarpeeseen, mutta itselleen merkityksellisemmällä motiivilla.

Monilla suomalaisilla brändeillä nämä kaksi on määritelty tukemaan tavoitetta mahdollisimman isosta markkinaosuudesta Suomessa. Väistämätön lopputulema tämän kokoisessa markkinassa on tarjota ”vähän kaikkea kaikille”. Tämä riittää, jos fokus on kotimarkkinassa ja markkinaosuutta on riittävästi. Ongelmaksi tilanne muodostuu, jos brändin tavoitteena onkin kansainvälistyminen. Generalisti Suomessa ei pärjää kansainvälisillä markkinoilla.

Olen saanut olla matkan varrella tekemisissä useampien kansainvälistä menestystä hamuavien toimijoiden kanssa niin Suomessa kuin Ruotsissa. Kokemukseni perusteella kolme asiaa yhdistää näitä menestystarinoita:

1. Intohimo ja sitoutuminen – se, joka haluaa eniten, voittaa pelin

Kolmen Kaverin Jäätelö, Kyrö Distillery Company, Marimekko ja Tiina Alahuhta-Kasko. Siinä muutamia hyviä esimerkkejä siitä, mitä intohimolla ja sitoutumisella voi saada aikaiseksi. Toki kaikilla edellä mainituilla on myös tuote ja brändi kunnossa, joiden rakentamiseen on suhtauduttu samalla pieteetillä kuin kaikkeen muuhunkin.

Mieleeni on painunut ensimmäinen tapaamiseni Kolmen Kaverin kanssa: siitä intohimon, sitoutumisen ja energian määrästä riittää muisteltavaa vielä omilla eläkepäivilläkin keinutellessa.

2. Rohkeus erilaistua ja usko omaan konseptiin – ”yritetään parhaamme ja katsotaan mihin se riittää” ei toimi maailmalla

Tämä lienee monien suomalaisten yritysten ja brändien Akilleen kantapää – varsinkin, jos menestystä on yritetty hakea ensin kotimarkkinalta. On rakennettu jotain järkevää, joka puhuttelee laajasti suomalaista järkikansaa. Epäreiluna vertailuna voidaan esittää Sidoste ja Happy Socks. Ensimmäisellä on hieno pitkä historia, mutta vain muutaman miljoonan liikevaihto. Toinen on kansainvälinen menestystarina yli 100 miljoonan liikevaihdolla.

Joku vääräleuka on todennut, että jos Happy Socks olisi syntynyt Suomessa, sitä myytäisiin Tokmannilla. Sen sijaan Happy Socks -sukkia myydään kymmenissä maissa ympäri maailmaa – Singaporen lentokentästä New Yorkiin. Erona on, että Happy Socks ei ajattelekaan olevansa sukkabusineksessa, vaan heidän lupauksensa on: ”Spreading happiness and color to every corner of the world”.

Onneksi jatkuvasti tulee eteen uusia suomalaisia potentiaalisia menestystarinoita, joilla on rohkeutta unelmoida isosti. Kuten vaikkapa Puhdistamo, joka vuoden 2020 lopulla kertoi Kauppalehti Optiossa tavoitteekseen tulla Pohjoismaiden suosituimmaksi hyvinvointialan brändiksi viiden vuoden kuluttua. Tällä hyvällä menestyksen tiellä jatkavat tänäkin päivänä.

3. Kyky katsoa maailmaa kohderyhmän silmin ja oivaltaa, mikä olisi juuri heille merkityksellistä – jotain, joka vetoaa sekä järkeen että tunteisiin 

Näkemystä ei voi ulkoistaa asiakkaille. Tämän vuoksi pelkän tiedon varassa ei menestystarinoita rakenneta. Tarvitaan kykyä tehdä tulkintoja ja oivalluksia, joiden avulla tuodaan markkinalle jotain, mitä asiakkaat eivät vielä edes osanneet pyytää. Lisäksi on olennaista ymmärtää, että vahvimmat brändit puhuttelevat sekä päätä että sydäntä.

Meiltä löytyy jo suomalaisen lonkeron Amerikan valloitus, Sinin pesuainetabletit Ruotsissa, Sulapacin materiaali-innovaatio, joka ei edellytä kompromisseja käytettävyydessä eikä estetiikassa. Osaamista ja hyviä aihioita Suomessa riittää ihan yhtä paljon kuin länsinaapurillakin. Rohkeutta ja määrätietoisuutta peliin, niin tuloksiakin syntyy.

Kaikkien ei tarvitse hakea menestystä maailmalta. On hatun noston arvoinen suoritus rakentaa pitkäaikaisia menestystarinoita Suomessa – vain harva pystyy siihen. Mutta jos maailman valloitus on mielessä, suosittelen lämpimästi toimimaan sen tavoitteen johdattelemana jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Helpottaa kummasti, kun voi tehdä asioita heti sata lasissa eikä tarvitse ensin opetella vanhoista tavoista pois.

 

Jari Danielsson
CEO, Kuudes Nordic
jari.danielsson@kuudes.com
+358 40 730 9612


Kuudes is a creative business design company.
Our teams in Stockholm and Helsinki will find you the latest trends relevant to your business. With those insights, you are able to build sustainable growth with innovative concepts.
Read about our work with 3 Kaveri to build a brand strategy and identity for international growth.

 

Sign up for our monthly newsletter